Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan’ın AK Partiye dönüşünün anlamı-Nebi Miş

“Adalet ve Kalkınma Partisi’ni yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı önce Allah’a, sonra sizlere emanet ediyorum...” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 2014 tarihinde AK Parti Genel Başkanlığını bu sözlerle bırakmıştı. AK Parti ile resmî üyelik bağını da bir gün sonra 28 Ağustos 2014 tarihinde cumhurbaşkanlığı görevini devralmasıyla sonlandırmıştı.



Yüksek Seçim Kurulu’nun resmî sonuçları açıklaması ile CumhurbaÅŸkanlığı hükûmet sistemine geçiÅŸ süreci baÅŸladı. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin önemli maddelerinden biri CumhurbaÅŸkanı seçilen kiÅŸinin bir siyasi parti üyesi olmasının önündeki engelin kalkmasıydı. Bu engel kalktığına göre CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın AK Parti’ye üye olmasının önündeki engel de kalkmış oluyor.
 
ErdoÄŸan’ın AK Parti’ye üye olması ve genel baÅŸkanlığa dönmesi için kongre takvimi netleÅŸmeye baÅŸladı. 2 Mayıs’ta üye olmasının ardından, ramazan ayı baÅŸlamadan 21 Mayıs’ta olaÄŸanüstü kongreyle, ErdoÄŸan tekrar AK Parti’nin başına geçecek.
 
3 yıl aradan sonra ErdoÄŸan’ın partiye üye olması ve partinin genel baÅŸkanlığını üstlenmesi kuÅŸkusuz partiye yeni bir heyecan ve dinamizm kazandırır. ErdoÄŸan’ın karizmatik liderlik etkisi, teÅŸkilatlanmaya yönelik tecrübesi, kendine has siyaset etme tarzı ile sorunları hızlı bir ÅŸekilde çözme becerisi, AK Parti’nin daha da güçlenmesini saÄŸlar. Ä°ktidar yıpranmışlığı üzerinden parti çevrelerinden ve dışarıdan partiye yönelik yapılan tartışmaları azaltır.
ErdoÄŸan, partiye döner dönmez, 15 yılın bir muhasebesini yaparak, kısa dönemli olarak 2019 baÅŸkanlık seçimlerinin hazırlık sürecini baÅŸlatır. Uzun dönemli olarak ise 2023 hedeflerine ulaÅŸmak için CumhurbaÅŸkanlığı hükûmet sistemine uygun yönetim pratiÄŸi açısından, AK Parti’nin geleceÄŸine yönelik de bir yol haritası oluÅŸturur.
         ***
CumhurbaÅŸkanlığı hükûmet sistemi açısından, cumhurbaÅŸkanı olan kiÅŸinin bir siyasi partinin baÅŸkanı ya da üyesi olması siyaset kurumunun istikrarı açısından önemlidir. Türkiye’de siyasi partilerin istikrarı ile ülkenin yönetilebilme açısından istikrarı arasında doÄŸrusal bir iliÅŸki vardır.
 
Türkiye tarihi açısından bakıldığında, siyasi partilerin parçalanması ve bölünmesi siyasi istikrarsızlığın en önemli kaynağıdır. Partilerin bölünmesi ise güçsüz siyasi liderlikler ve siyasetin merkezinin güçlü olmadığı dönemlere denk gelmektedir. Dolayısıyla siyasetin merkezinin güçlü olması, senaryo siyaseti ile siyasal alanda yeni partilerin ortaya çıkmasını engeller. Partiler küçük parçalara bölünmez.
 
Cumhurbaşkanı kendi partisinin başkanı olmadığı durumda, hem parti disiplini açısından hem de yönetilebilirlik açısından tekrar çift başlılık sorunlarının yaşanması muhtemeldir. Güçlü bir parti başkanı, partinin desteğini arkasına alarak, yürütmede cumhurbaşkanının ihtiyaç duyduğu yasama faaliyetlerinde engel çıkarır. Göreceli olarak daha zayıf bir cumhurbaşkanına kolayca etki edebilir. Ayrıca siyasi partide iki farklı aktörün bulunması seçmen eğilimlerinin bölünmesini doğurur.
 
Bunlara ilaveten, iki aktörün siyasal ajandalarındaki farklılık, yönetimde tıkanmalara yol açar. Başkanın güçsüz olması bürokrasinin iş tutma tarzlarına etki eder. Böylece, siyasetin bürokrasi karşısında kırılganlığı artar.
Cumhurbaşkanının partisinin başında olması, parti disiplini, milletvekili adaylık süreçleri, seçim kampanyasının daha iyi yönetilmesi ve seçmenleri sandığa götürmede etkin mobilizasyon gibi hususlar açısından da önem arz etmektedir.
Ayrıca cumhurbaşkanı adayı, kendi adaylık sürecinin kampanyasını da bir siyasal parti ile yürütmek zorundadır. Siyaset kültürü ve seçim dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda partili olmayan bir başkan adayının seçilmesi oldukça zordur.
 
ErdoÄŸan’ın AK Parti’ye tekrar genel baÅŸkan olmasını bir de bu açılardan deÄŸerlendirmek gerekiyor. Salt ideolojik yaklaşımlarla ve sırf “tarafsızlık” tartışmalarına odaklanılarak yapılan her deÄŸerlendirme burada çerçevesini çizdiÄŸim hususların gözden kaçırılması anlamına gelir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.